Linux-projekti – Androidin roottaaminen

Androidin roottaamisella tarkoitetaan sitä, että pystyy käyttämään puhelintaan root-oikeuksin. Käytännössä tämä tarkoittaa mahdollisuutta hallinnoida eri sovelluksia ja ominaisuuksia, joita tavallinen käyttäjä ei pysty muokkaamaan. Root-oikeuksin pystyy siis esimerkiksi poistamaan puhelimen mukana tulleita oletussovelluksia, jotka katsoo itselleen tarpeettomiksi.

Roottauksesta on muitakin hyötyjä: Akun kestoa pystyy pidentämään poistamalla tai jäädyttämällä turhia taustaohjelmia, ulkonäköä pystyy muokkaamaan entistä tehokkaammin sekä itse Androidin version päivitys mahdollistuu täysin uudella tavalla. Toki roottauksesta voi syntyä myös haittoja: Vahingossa saattaa tulla poistaneeksi jonkun oleellisen sovelluksen, jonka seurauksena puhelin tai jokin sen ominaisuus ei enää toimikaan kunnolla, tai voi tulla vahingossa sallineeksi jonkun sellaisen ohjelman, joka sisältää viruksia/haittaohjelmia.

Aloimme työparini kanssa tutkimaan puhelimeni (Samsung Galaxy Ace) roottaamismahdollisuuksia. Parin linkin jälkeen päädyimme XDA-Developersin foorumeille, josta löysimme selkeät ohjeet miten tämä toteutetaan:

1. Ladattiin sivustolta tiedosto upd_1.zip ja kopioitiin se sd-kortille.

2. Sammutettiin puhelin  ja käynnistettiin se recovery modessa home+power -napeilla.

3. Valittiin update from sdcard ja sieltä tuo ladattu zip-paketti.

4. Päivityksen jälkeen käynnistettiin puhelin normaalisti ja tarkistettiin, oliko roottaus onnistunut.

Ensimmäiseksi oli huomattavissa, että sovellusten joukkoon oli ilmestynyt uusi ohjelma, Superuser. Tämän työkalun avulla voidaan hallinnoida uusia asennettavia ohjelmia ja määritellä saavatko ne root-oikeudet.

Seuraavaksi testasimme ladata Google Play -sovelluskaupasta Titanium Backup -ohjelman. Tämän avulla ohjelmista voidaan ottaa varmuuskopioita ohjelmista ja poistaa niitä, siis myös sellaisia oletusohjelmia joita ei yleensä olisi pystynyt hallinnoimaan. Testasinkin poistaa muutaman (News & Weather, Yahoo! Finance), joka onnistuikin. Ainoa outo puoli oli se, että puhelin käynnisti itsensä uudelleen jokaisen poistetun sovelluksen jälkeen. Joka tapauksessa olimme siis saaneet onnistuneesti rootattua puhelimeni.
Aloimme seuraavaksi pohtia ei vaihtoehtoja SSH-yhteyden luomiseksi puhelimelta toiseen tai tietokoneelta puhelimeen. Latasimme seuraavat ohjelmat testi- ja vertailumielessä:

– ConnectBot

– DropBear

– SSHDroid

– SSHconnect

 

1 responses to “Linux-projekti – Androidin roottaaminen

  1. Paluuviite: Linux-projekti – SSH-yhteyden luominen | Jaakko Väljä

Jätä kommentti